10 tips om de juiste trouwjurk te kiezen

Misschien droom je er al jaren van en heb je de collecties van je favoriete ontwerpers al lang bekeken… Maar als het tijd is om het te kiezen, is het soms een beetje paniek! Omdat de trouwjurk de blikvanger is op je grote dag, moet deze niet zomaar gekozen worden. Zonder wat organisatie kan de zoektocht naar de juiste trouwjurk moeilijk zijn. Hier zijn 10 tips om je te helpen bij het kiezen van je trouwjurk!

|

Sommige vrouwen dromen al van jongs af aan van het dragen van hun trouwjurk, een uniek kledingstuk met een sterke symbolische betekenis. Terwijl het huwelijk de verbintenis van het koppel vastlegt, zet de trouwjurk de bruid en haar outfit in de spotlight. Om ervoor te zorgen dat de keuze van de trouwjurk geen nachtmerrie wordt, is het essentieel om jezelf de juiste vragen te stellen. Of je je jurk nu koopt op het internet of op maat laat maken, de juiste jurk vinden kan een echte uitdaging zijn. Wij helpen je om er eentje te vinden, zonder stress!

1. Wacht niet te lang

Aanstaande bruiden beginnen best zo snel mogelijk hun jurk(en) te zoeken, want dit kan een tijdrovende stap zijn in de organisatie van je bruiloft – vooral in het geval van meerdere aanpassingen en bijstellingen. Je zal dus ongeveer 9 maanden voor de bruiloft moeten beginnen na te denken over wat je graag zou dragen (of direct na het ja-woord voor mensen met haast).   

.

2. Kijk goed rond

Tegenwoordig is er een overvloed aan keuzes in vormen, snitten en materialen. Bepaal eerst het type jurk dat je wil dragen en kijk al eens goed rond. Dit kan in gespecialiseerde winkels en tijdschriften, maar ook op Pinterest, websites en blogs van je favoriete ontwerper. Zo kan je bijvoorbeeld je wensen en inspiratie verzamelen in moodboards. Na enkele weken zal duidelijk worden welke stijl steeds terugkomt in je keuzes en ken je meteen je smaak.

.

3. Ken je lichaamsvorm

Om de jurk te vinden die het beste bij je past en je silhouet zal doen stralen, moet je je lichaamsvorm bepalen. Waarom? Omdat het belangrijk is dat je je comfortabel voelt in je kleed en dat het bij je past. Kies dus vanaf het begin een ontwerp dat geen frustraties veroorzaakt en het gevoel van vermomming vermijdt. Vergeet niet dat je de hele dag in deze jurk zal bewegen en dansen. Je wil natuurlijk ten volle van je dag kunnen genieten zonder je ongemakkelijk te voelen in je jurk.

.

4. Denk na over de stijl van je bruiloft

Voor een ‘picture perfect wedding’ moet je jurk in harmonie zijn met je bruiloft, vooral met de stijl, het thema en de kleuren die je kiest voor deze mooie dag. Als je toekomstige echtgenoot traditiegetrouw de jurk niet mag zien, aarzel dan niet om toch al enkele details vrij te geven over de stijl van je outfit. Dit kan nuttig zijn, want dan kan hij een kostuum kiezen dat perfect bij jouw jurk zal passen. 

.

5. Evalueer je budget

Heb je een ruim budget? Dan kan je beroep doen op ontwerpers of topmerken voor een model op maat. Heb je een beperkt budget? Veel prêt-à-porter merken bieden betaalbare trouwjurken aan, die je zelfs later nog kunt dragen. Volg regelmatig de updates van deze merken, want de stukken uit de trouwcollecties worden soms in kleine hoeveelheden gepubliceerd. En vergeet ook de kleermaker niet: misschien ken je wel iemand met behendige handen die de jurk van je dromen kan maken?

.

6. Bereid je pasbeurten goed voor

Bij een eerste bezoek aan de winkel kan je je moodboard met je favoriete modellen en snitten meenemen. Als het mogelijk is, reserveer dan een volledige dag om jurken te passen tijdens de week – zo voorkom je dat je in een drukke winkel met overwerkte verkoopsters terechtkomt. Dit zal het de verkoopsters gemakkelijker maken om sneller te vinden wat bij jou past. Houd er rekening mee dat je gemiddeld 1u30 in elke winkel doorbrengt. Kies daarom voor winkels in dezelfde stad en, indien mogelijk, dicht bij elkaar.

.

Bereid je pasbeurten goed voor (vervolg)

Wat make-up en accessoires betreft, zijn er 2 scholen. De eerste, die aanraadt om jurken te passen met hakken + make-up + kapper + accessoires die je op D-Day zal dragen, om zo een beter idee te krijgen van het eindresultaat. En de tweede, die aanbeveelt om met sneakers op jurkzoektocht te gaan, zonder make-up en accessoires. Zo ben je meer op je gemak, voorkom je dat je jurken beschadigt en hoef je je alleen te concentreren op de outfit. Je make-up en accessoires maken de jurk trouwens compleet – en niet andersom. 

Tips voor je pasbeurten

Voor de lingerie, raden we aan om voor eenvoudige, vleeskleurige lingerie die minder zichtbaar is te kiezen. Als je jurken zonder riempjes, halter of met originele halslijn wilt passen, kies dan voor een zelfklevende bh. Vergeet ook niet om de kleur van je jurk in natuurlijk licht te controleren. Zo ben je zeker dat de kleur niet in zachtgeel verandert en dat je jurk niet transparant is! 

7. Omring jezelf met de juiste mensen

Het is aan jou om te kiezen wie je graag bij de zoektocht naar je trouwjurk wil. Een groepje van 1 tot 4 personen is ideaal, zodat eventuele uiteenlopende meningen het plezier niet bederven. Nodig mensen uit die jou goed kennen en die zowel eerlijk als tactvol en zorgzaam zijn. Zij zullen je steun zijn en je helpen om de juiste outfit te kiezen. Maak van de zoektocht naar je droomjurk een onvergetelijke ervaring met vrienden en familie!

.

8. Vergeet die strikte diëten

Bij de keuze van de trouwjurk is het erg belangrijk dat je je baseert op je figuur op het moment dat je de jurk past. Denk je dat je nog wel wat kilootjes zal vermageren? Dat kan, maar wed niet op een te kleine jurk! Het is moeilijk te voorspellen hoe je lichaam op de huwelijksvoorbereidingen zal reageren… Probeer jurken die bij je maat passen en vertel de verkopers of naaisters eventueel dat je nog wil afvallen. Zo kunnen zij zich organiseren en aanpassingen plannen voor de volgende pasbeurt.

.

9. Denk aan je accessoires

Als je accessoires op D-Day wilt dragen (oorbellen, bloemenkransen, sluier, handschoenen, armbanden of halskettingen…) moet je een outfit kiezen die zich daartoe leent. Een familiejuweel dat om je nek gedragen wordt, zal onzichtbaar zijn als je een jurk met een kraag kiest… Denk al eens na over de sieraden die je graag wil dragen op de grote dag. Neem gerust een kijkje in de lookbooks van ontwerpers om inspiratie op te doen.

.

10. Houd een open geest en geniet

Het is belangrijk dat je een open geest houdt en dat je vooral geniet. Tot hun eigen verbazing, worden veel aanstaande bruiden verliefd op een ander model dan datgene dat ze kwamen uitproberen. Onthoud dat het kiezen van je jurk een leuke ervaring moet zijn, je mag er best wat plezier aan beleven. Het is nu eenmaal de blikvanger op je huwelijk, dus deze jurk moet niet willekeurig gekozen worden. Maar vergeet niet het allerbelangrijkste: je trouwt met je wederhelft, niet met je jurk. Tot D-Day zullen er nog vele andere keuzes gemaakt moeten worden: je jurk is er maar één van de vele. Dus: kies een goede jurk, maar verlies je er niet in!

|

Fotocredit

a&bé bridal shop

|

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!