Wat voor mama ben jij?
Onze eigen birdie Hilde aan het woord!

Een keer per maand laten we een mama over haar ervaringen als moeder spreken. Vandaag is het de beurt aan een van onze eigen Birdies, Hilde! Deze gezellige Vlaamse zorgt voor alle ‘kaart op maat’-aanvragen van onze lieve klanten.

1. Hoeveel kindjes heb je?

Twee lieve kapoenen!

2. Hoe oud was je toen je je kindje(s) kreeg?

26 lentejaren jong bij mijn eerste dochter. 3 jaar later kwam onze tweede princes, dus 29 jaar.

3. Wil je nog meer kindjes?

Tijdens de zwangerschap van ons tweede meisje, droomde ik van een groot gezin. Ik zag me al helemaal aan een derde spruit beginnen. Eens mijn hormonen weer onder controle, kwam ik bij de vaststelling dat ik helemaal blij ben met mijn 2 gezonde energierijke springertjes en dat het zo perfect is!

4. Dacht je altijd al dat je kinderen zou krijgen?

Ik heb er nooit echt bij stilgestaan. Ik ben er wel altijd vanuit gegaan, maar zonder meer nadenken.

5. In welke maand, in welk jaar is/zijn je kindje(s) geboren?

We hebben twee keer naast de kans gegrepen om een speciale geboortedatum te hebben. Bij de eerste dochter hadden we gehoopt op  09.09.2009, maar kwam ze liever 8 dagen eerder. 12.12.2012 zou mooi geweest zijn voor de tweede dochter, maar werd het nipt niet gehaald met 5 dagen ervoor!

6. Hoe voelde je je toen je wist dat je zwanger was?

Ja, dat is een moeilijke… Ik had het geluk om altijd heel snel zwanger te zijn. Dus eens zwanger was het een mengeling van “oh echt?”en “oké, hier gaan we dan!”. Je begint het pas echt te beseffen wanneer die buik begint te groeien.

7. Wie vertelde je het mooie nieuws eerst?

Aangezien ik in Frankrijk woon en mijn familie in België, had ik niet beter gevonden om mijn ouders op te bellen midden in een familievergaderingen het daar op tafel te gooien. Arme moeder, helemaal van slag!

Voor mijn schoonmoeder had ik een lege fotoboek cadeau gedaan met op de eerste pagina in sierletters: “mijn eerste kleinkind”, en de eerste echo erbij geplakt.

8. Hoeveel kilootjes kwamen erbij tijdens je zwangerschap?

Bij de eerste zwangerschap maar 12. De te vele kilo’s na de geboorte zijn er blijven aanplakken tot de tweede zwangerschap, dus dat zorgde al voor een valse start. Toen ik 20 kilo extra was bijgekomen, ben ik gewoon gestopt met op de weegschaal te gaan staan (ik zag mijn voeten toch al niet meer…). Het heeft 3 jaar geduurd eer ik weer ongeveer op mijn gewicht zat.Ik was er dan ook van overtuigd dat de weegschaal ernaast zat, want ik bezag me niet als dik, dus ‘what’s the problem?

9. Naar wat hunkerde je toen je zwanger was?

KOFFIE! Het enige wat mijn misselijkheden weg kon krijgen! Ik mocht van mezelf niet te veel koffie drinken, maar alleen de geur van verse koffie deed al wonderen!

10. Wilde je het geslacht weten? Waarom wel, waarom niet?

Néé, een zwangerschap is letterlijk DE levens beste echte “KINDER SURPRISE” ever! Uiteindelijk moet je het toch pakken als het komt, en zo kan je alvast je mond niet voorbij praten!
Bij de eerste hadden we het bij het juiste uiteinde en werd het inderdaad een meisje, bij de tweede zat ik er naast en dacht ik een jongen te dragen, maar was het toch een meisje (die héél hard kon schoppen)!

11. Heb je tijdens je zwangerschap complicaties gehad?

Mijn eerste zwangerschap en bevalling was allemaal rozengeur en maneschijn. Bij de tweede heb ik vooral ijzertekort en vermoeidheid problemen gehad, maar goed, om dat nu een ‘complicatie’ te kunnen noemen?

12. Was je eerste kind te vroeg, te laat of op tijd geboren?

Een paar dagen te vroeg naar mijn zin, maar dat heeft te maken met die speciale geboortedata 🙂

13. Wat vind je het leukst van mama zijn?

Eenvoudigweg samenzijn.Samenspelen, delen, eten, lachen en huilen!

14. Is het makkelijker om een moeder of vader te zijn, wat denk jij?

Je maakt het jezelf zo moeilijk als je het wilt. Ik denk vooral dat moeders in het algemeen de lat véél hoger leggen dan hun partner. We willen het allemaal zo perfect doen en zijn veel gevoeliger voor de kijk van de buitenwereld. Papa’s kunnen het allemaal beter relativeren. Als de baby eens een badje overslaat of hij loopt de hele dag met zijn vuile slabber rond, dan gaat de wereld niet onder, en de baby gaat ook geen klacht indienen hoor. Het moeilijkste is een opvoeding toe te passen waar je als koppel helemaal ‘bewust’ achterstaat, ook al wilt dat soms zeggen dat je soms tegen de goedbedoelde raad van tante kaat (of schoonmoeder) in moet gaan.

15. Wat is de grootste verrassing van het moederschap?

Levenslessen. Ik groei samen met mijn kinderen op. Door hun levenskijk – en logica, stel ik mijn eigen waarden en vooringenomenheid altijd weer in twijfel. Bijvoorbeeld “Je bordje leeg eten” is een doorgegeven waarde van mijn eigen ouders. Toch vind ik het ook belangrijk dat ze naar hun eigen lichaam leren luisteren, en wil ik niet dat ze uit ‘principe’ of uit ‘gehoorzaamheid’ gaan eten. Eén van mijn dagelijkse dilemma’s. Zo heb ik er nog véél en zal ik er nog véél krijgen!

16. Zijn er dingen die je mist van je leven voordat je kinderen had?

Het onbekommerd alleen voor jezelf verantwoordelijk zijn.Toen onze eerste dochter een week oud was kreeg ik een hele officiële brief van de overheid met het aanraden ons in te enten tegen de griepvirus A, om zo te voorkomen ons eigen kind te besmetten. Ik heb er van gehuild omdat ik de keuze maar niet gemaakt kreeg. Ik ben geen voorstander van inentingen, maar wilde ook mijn pasgeboren kind niet in gevaar brengen. Keuzes maken voor jezelf is al moeilijk, maar verantwoordelijk zijn voor de keuzes die het welzijn van je kind beïnvloeden – en die daar helemaal afhankelijk van is – bezorgt mij soms slapeloze nachten.

17. Welke moeder bewonder je het meest?

Niet alleen moeders, maar ouders van zieke kinderen, of kinderen met een zware handicap. Eén gebroken nacht vol onmacht omdat mijn kind hoge koorts heeft en niet kan slapen wegens de verstopte neus, doet mij letterlijk weer wakker schudden en realiseren hoe gemakkelijk het ouderschap is met gezonde en energierijke kids.

18. Wat is het beste advies dat je toekomstige mama’s mee kan geven?

Geniet van de allerkleinste dagelijkse dingen. Hou een notitieboekje bij met de leukste, grappigste anekdotes van jullie spruit en vertrouw op je buikgevoel, daar waar al het leven begint…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!